loading

  • Производството започва през 1899 година - на основата на „System Lutzmann “ е разработена „моторна товарна кола“
  • "Германското икономическо чудоr" – товарните автомобили за бързи доставки на Opel са сред моторите на германския икономически възход
  • Мощен автопарк - Opel Combo, Vivaro и Movano се грижат рафтовете на магазините да бъдат винаги заредени

Рюселсхайм. Супермаркетите, магазините за хранителни стоки, аптеките и частните домове се зареждат и получават доставки всеки ден. Различни професионалисти пътуват за посещения по домовете за ремонт и инсталиране на различни уреди и системи. Плътно до тях са лекотоварните модели на Opel, които се грижат за бързия, надежден, ефективен и безопасен транспорт на хора, резервни части или стоки от първа  необходимост. Opel Combo, Opel Vivaro и Opel Movano са част от богатите традиции и дългата история на успеха на лекотоварните модели на Opel. Автомобилите за бърза доставка с марката Opel са неизменна част от „германското икономическо чудо“, лекотоварните модели „баничарка” с висок покрив от 80-те години на миналия век и днешните успешни транспортни модели отдавна са се превърнали в легенда. Основите на реномето на Opel на надежден бизнес партньор на транспортните предприемачи в областта на леките превози и доставките са поставени преди 121 години с модела „Patentwagen“ в Рюселсхайм.

Част 1 - Първите години  и гигантът (Сoloss”) от Рюселсхайм

Моторни товарни коли, служебни автомобили, лекотоварни ванове за доставки – всико това са нови термини в зората на една нова индустриална ера. Още при появата на автомобила в края на XIX век, развойната дейност се фокусира върху товароносимостта на новите превозни средства и издръжливостта на техните двигатели. Не след дълго транспортът престава да зависи от здравето и мускулната сила на конете, а вместо сено и фуражи, автомобилните пионери започват да купуват бензин от аптеките. Всъщност бензиностанцията е изобретена доста по-късно от момента, в който братята Opel започват да произвеждат своите първи моторни превозни средства в Рюселсхайм през 1899 година. Още през първата година на производство моделът, известен като „Opel Patent Motorwagen System Lutzmann“ се превръща в донор на технологичната платформа за „един истински „колос“ сред моторните коли, произвеждан от местната компания Adam Opel за нуждите на големите производители и търговци на вино". Този цитат от издавания в областта вестник Main-Spitze в броя от 2 юли 1899 година е единственото доказателство за раждането на първия товарен фургон за доставки на марката Opel. Разбира се, това, което тогава се е считало за "колос", днес би се наредило спокойно в класа на лекотоварните превозни средства, които са несравними със съвременните 40-тонни гиганти в тежкотоварния транспорт. Първата снимка на лекотоварен автомобил от марката Opel датира от 1901 година – на нея се вижда моделът Lutzmann в своеобразен вариант за превоз на багаж със закрита каросерия, мощност 5 к.с. и шеметна максимална скорост от около 20 км /ч!

Moдерни времена – товарните коли се превръщат в камиони

Товарните пионери биват последвани бързо от практични лекотоварни ванове за ежедневни доставки - със „System Darracq“ (модел 1902 година) Opel демонстрира класическата компановъчна схема с разположен отпред двигател, скоростна кутия, карданов вал и задно предаване, която се използва и до днес. На тази технологична основа до 1920 година се произвеждат закрити лекотоварни фургони и привличащи вниманието рекламни микробуси - предимно като единични образци по индивидуална поръчка на клиента. През 1924 година Opel става първата германска автомобилна компания, която започва производство на поточна линия – настъпват модерни времена, чиито типични представители са моделите с 4 к.с. от Рюселсхайм. В периода между месец май 1924 година и месец юни 1931 година са произведени общо 119 484 екземпляра от легендарния "Laubfrosch" („Дървесната жаба”), но може би първият истински лекотоварен автомобил според съвременните представи по онова време е Opel „Dienstwagen“ („служебен автомобил”), модел 1931 година. Затвореният фургон с товароносимост 500 килограма се превръща в огромен успех в своя клас и завоюва пазарен дял от цели 80%. В крайна сметка Opel произвежда 22 000 екземпляра от модела "Dienstwagen" с 23 к.с. Венецът на славата при предвоенните разработки е на Opel обаче несъмнено се носи от модела Blitz "Eintonner" („еднотонен”) от 1934 година, който се предлага на пазара в бордови вариант и като затворен фургон. По това време малкият Blitz вече използва шестцилиндровия редови двигател, който по-късно ще се превърне в типичен белег на легендарната гама от лекотоварни модели на Opel.

Част 2моделите Opel “Schnelllieferwagen” (фургон за бързи доставки) и новият Caravan

Забележителният период на германското "Wirtschaftswunder" („икономическо чудо”) е белязан от модела "Schnelllieferwagen" („автомобил за бързи доставки”) на Opel. Основно конкурентно предимство за бизнесмените по онова време е осигуряването на възможно най-бърза доставка на клиентите, а Opel Olympia, който се появява още през 1950 година и  и Olympia Rekord "Schnelllieferwagen" от 1953 година им осигуряват именно такива възможности. Благодарение на високата товароносимост, надеждността и удобството на пътническата кабина, фургоните за експресна доставка - наред с Opel Blitz от 50-те години, се превръщат в автомобилните „хитове“ през годините на германското икономическо чудо. В същото време Olympia Rekord създава основата за успешните традиции на многофункционалните и гъвкави комби модели Сaravan на Opel (от „Car” и „Van”). През 50-те години на миналия век модерните, извънредно елегантни линии на изцяло стоманената каросерия са едновременно представителна, функционална и ефективна реклама на моделите на Opel. Високата товароносимост също е впечатляваща, като полезният товар достига цели 515 килограма.

В началото на 60-те години Opel Rekord P2 се превръща в идеален партньор за малкия бизнес и практикуващите различни занаяти. „Фургон за бързи доставки с нов дизайн – винаги на ваше разположение“, гласи мотото на модела Rekord P2, което той защитава достойно със своето голямо товарно пространство, ниски експлоатационни разходи и пословична надеждност. Гамата на P2 включва два мощни и изключително здрави двигатели - с 1,5-литров работен обем и максимална мощност 50 к.с., както и с кубатура 1,7 литра и мощност 55 к.с. На разположение на клиентите е и иновативната тристепенна полуавтоматична предавателна кутия "Olymat". Между 1960 и 1963 година в завода в Рюселхайм са произведени общо 32 026 лекотоварни фургони за експресни доставки.

Дебютиралият през 1966 година Opel Rekord C Caravan най-накрая успява да възпламени големия бум при комби моделите. Отвън Caravan пленява сетивата с характерните, напомнящи бутилката на Coca-Cola форми под линията на прозорците, а петзвенното окачване на задния мост осигурява превъзходно равнище на комфорт и поведение на пътя. Прогресивният Rekord C се предлага и като класически лекотоварен фургон за доставки.

Част 3 - Combo поставя началото на тенденцията на високите покриви през 80-те години на миналия век

През 80-те години на миналия век в Opel откриват, че концепцията за автомобил с по-висок покрив, но като цяло компактни външни габарити също е идеална за задоволване на нуждите на семействата и почитателите на свободното време сред природата – така през 1985 година се ражда моделът Kadett Combo. Това първо издание на Combo се различава от своя събрат фургон главно по осезаемо по-голямата височина на товарното пространство – приблизително с 25 сантиметра. Преградната стена зад седалките  е нагледен пример за това как многофункционалността и гъвкавостта на обемите се превръща в основен приоритет при Kadett Combo - тя може да бъде оборудвана с допълнителна мрежа и дори с врата, така че дължината на товарния отсек да се удължи до предното стъкло.

През 1993 година Combo се превръща в самостоятелна моделна линия. Оформлението на предната част на Combo B е практически идентично с това на Corsa, а в допълнение моделът предлага удължено междуосие и високо товарно отделение с формата на паралелепипед и полезен обем над 3100 литра.

Истинският „семеен Combo“ дебютира през 2001 година под формата на версията Combo Tour. Този вариант на Combo C предлага практични мрежи за съхранение на вещи, джобове на вратите и практични детайли и функции като вградените стойки за чаши и напитки. На основата на версията Tour, инженерите на Opel разработиха и спортен прототип за спортните фенове – името на  Combo “Eau Rouge” бе заимствано от известната комбинация от завои на белгийската писта за Формула 1 Спа-Франкошамп. Задвижваният от двигателя на Corsa GSi "Eau Rouge" привлече вниманието на публиката по време на автомобилното изложение в Париж през 2002 година, докато версията Combo Tramp със защита на пода на каросерията в областта на картера и увеличен с 20 милиметра клиренс бе представен на пазара през 2005 година и осигури на почитателите на активния стил на живот сред природата възможност за забавления и извън пътя.

През 2012 година клиентите на Combo D бяха първите в този клас, които получиха възможност за избор между две версии по отношение на дължината на каросерията. Първоначално Combo се предлага като петместен вариант с късо или дълго междуосие, с нормален и висок покрив, със стандартни плъзгащи се врати и във версия с голям заден капак или двукрила задна врата.

Част 4 – героите на ежедневието - Opel Combo, Vivaro и Movano

Петото поколение на компактния многофункционален Opel Combo отбеляза пазарната си премиера през 2018 година. Новаторският дебютант на пазара се предлага както в пътническия варинт Combo Life, така и в лекотоварна версия Combo Cargo в огромно разнообразие от изпълнения. И двата основни варианта на модела могат да бъдат поръчани в стандартна M (4,40 метра обща дължина) или в XL удължена версия (4,75 метра). Семейният ван се предлага във варианти с пет места или в седемместно изпълнение и много място за багаж – максималният му обем достига 2 693 литра. Затвореният лекотоварен фургон предлага товарно пространство с полезен обем до 4,4 м3, достатъчно място за два евро палета и може да превозва полезен товар с тегло до 1000 килограма. Постигането на тази изключителна гъвкавост е възможно благодарение на изцяло новата конструктивна архитектура, използвана за основа на Combo Cargo, както и на усъвършенстваната компановъчна схема на новия модел. Освен това, в бъдеще лекотоварната версия ще се предлага и като Сrew cab вариант и с капак в задната част на покрива за превоз на дълги предмети. Благодарение на новия подход в развойната дейност, петото поколение на Combo предлага несравнимо богатство от новаторски технологии и системи за асистенция на водача както в пътническата, така и лекотоварната версия.

Tретото поколение на успешния лекотоварен модел Opel Vivaro

От 2001 година Vivaro се радва на изключително добро реноме като голямо лекотоварно превозно средство и офис на колела, а през този период от поточните линии на марката са слезли около един милион екземпляра. Със своите съобразени с различните области на приложение размери, както и с множеството новаторски технологични решения, новият Vivaro може по-добре от всякога да служи на своя собственик при изпълнението на неговите задачи. В момента гамата на Vivaro включва огромно разнообразие от варианти, съобразени с конкретните нужди на клиента - товарен фургон Cargo, Сrew cab вариант с място за до шестима пътници в кабината, шаси платформа и товаропътническа версия Combi. Освен това, за първи път моделът се предлага с три вместо с две дължини на каросерията (4,60 метра, 4,95 метра и 5,30 метра). Новият Vivaro притежава максимален товарен капацитет от 6,6 кубически метра и има възможност да превозва полезен товар до 1400 килограма – с 200 килограма по-голям от този при предшественика му. Същото се отнася и за теглото на прикачния товар, където максималният товар от 2 500 кг е с половин тон по-висок от преди. Скромна е единствено височината на каросерията, която при повечето варианти е около 1.90 метра и осигурява на новия Vivaro достъп до подземни паркинги и търговски центрове с ниски покриви и значително улеснява дейностите по товаренето и разтоварването. От тази година изцяло електрическият Vivaro-e ще осигури възможност за извършване на доставки с нулеви локални емисии в градска среда - в зависимост от капацитета на акумулаторната батерия, моделът ще бъде в състояние да осигури автономен пробег в диапазона между 230 и 330 километра според тестовия цикъл WLTP1.

Един за всичко - Opel Movano може да се справи с почти всяка задача

Новият закрит фургон Movano се предлага във варианти с четири дължини и три височини на каросерията, с максимално допустимо общо тегло до 4,5 тона и с максимален капацитет на товарното пространство от 17 кубически метра. Като цяло на разположение на клиентите са общо 150 различни фабрично предлагани варианти на каросерията и богати възможности за допълнителни трансформации. В зависимост от варианта, Movano може да транспортира до пет евро палета – на практика има Movano за почти всяко транспортно приложение и потребителско изискване. Многобройните електронни системи за асистенция на водача правят шофирането по-спокойно и преди всичко по-безопасно. Оптималната видимост във всички посоки се осигурява от системата BSW за предупреждение за опасност в сляпата зона (Blind Spot Warning) и виреокамерите на системата „ Rear Vision“. На разположение на водача е и модерната инфоразвлекателната система Navi 50 IntelliLink Pro, която предлага съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto и по този начин осигурява отлична свързаност. За съвместими модели смартфони се предлага и функция за безжично зареждане. Movano е най-големият лекотоварен модел в гамата на Opel. Заедно с новите Vivaro и Combo Cargo, в момента германската марка разполага с гамата от най-нови модели на пазара на лекотоварни автомобили – гама, която може да се гордее със своите 120-годишни традиции.

 

[1] Посочените данни относно автономния пробег са отчетени в съответствие с изискванията и методологията на изпитателната процедура WLTP (европейски норми R (EC) No. 715/2007 и R (EU) No. 2017/1151). Реалният автономен пробег може да варира в условия за ежедневна експлоатация и зависи от различни фактори и  по-специално от индивидуалния стил на шофиране, характеристиките на маршрута, външната температура, използването на отопление и климатизация, както и на функцията за предварително отопление или охлаждане на автомобила.

НАЧАЛО