loading
  • Opel проектира първия чисто електрически рали автомобил
  • Два развойни автомобила преминават през тестове за надеждност в тестовия център в Дуденхофен
  • Corsa-e Rally разполага с три режима на работа за състезания
  • Вписванията за ADAC Opel e-Rally Cup 2020/2021 стартират на 15 декември, 2019 година

Opel стартира рали развойна програма за Corsa-e

Рюселсхайм. Широкомащабната развойна програма на Opel Corsa-e Rally за ADAC Opel e-Rally Cup се движи с пълна пара. Две рали версии на задвижвания от електрическа батерия автомобил в момента преминават през изпитания за надеждност в тестовия център Дуденхофен. „Поставили сме си две основни цели“, отбелязва директорът на Opel Motorsport Йорг Шрот. „И двата автомобила трябва да изминат колкото се може повече километри за да съберем максимално количество информационни данни още на ранен етап. Нямаме никакъв опит с електрически рали автомобили на който да се осланяме, така че трябва да разчитаме на изчисления и симулации. Постепенно те се заменят с данни от реално шофиране. Сред другите фокуси в работата ни са управлението на натоварването и контрола на температурата на батерията, както и адаптацията на софтуера. Доволен съм да съобщя че програмата ни върви изключително гладко и без сътресения.“

Във втората фаза на разработката инженерите на Opel Motorsport ще се насочат към фактора скорост на електрическия рали автомобил с мощност от 100 кВт (136 к.с.). „С автомобил от маркова купа е важно динамичните качества да остават постоянни и достъпни при всякакви условия. Оборудването трябва да гарантира равни възможности за всички участници“, допълва Йорг Шрот. „Решихме също че параметрите на Corsa-e Rally трябва да съответстват и дори да надхвърлят тези на бензиновата версия на предшественика, Opel ADAM Cup. В тази насока също сме на прав път. Докато мощността е почти същата, въртящият момент от 260 Нм е доста по-висок от този на ADAM Cup. Центърът на тежестта е нисък, благодарение на монтираните в подовата конструкция елементи на батериите, а разпределението на теглото също е много добро – особено важен параметър за един динамичен състезателен автомобил. Сега трябва да успеем да създадем най-балансираната настройка на окачването, така че от януари да стартираме някои реални рали етапи.“

С момента на завършване на развойната работа по Corsa-e Rally ще бъде конструиран референтен автомобил, който ще служи като модел за клиентските коли. Около 20 броя се очаква да бъдат сглобени за сезон 2020/21, при което около 15 ще бъдат доставени на клиенти през лятото – навреме за първите тестове през юли.

Идеална настройкарежими на работа за специалните етапи и за пътните секции

Corsa-e Rally се захранва от същата акумулаторна батерия като серийния модел. Капацитетът на последната от 50 кВтч осигурява пробег от 330 км по стандарта  WLTP. С цел оптимизиране на пробега за рали състезания батерията има три различни режима на работа: в режим “competition” (състезателен), тя осигурява пълна мощност и максимален въртящ момент за поне 60 км. Електрическите автомобили се отличават с изключително висок въртящ момент, поради което при режимът “rain” последният се адаптира към условията на движение върху хлъзгави повърхности. Екипите ще използват енергоспестяващият режим “eco” между етапите и за движение до сервизната зона.

Заявките за Corsa-e Rally вече са отворени, а вписванията за 2020/21 ADAC Opel e-Rally Cup стартират на 15 декември, 2019 година. Допълнителна информация е налична на www.opel-motorsport.com или www.adac.de/e-rally както чрез имейл на customer@opel-motorsport.com.

НАЧАЛО