loading
Opel: 120 години автомобилно производство
 
  • Ексклузивна оферта на годишнината: специалният модел Opel Corsa “120 Years” на атрактивни цени
  • Дълга традиция: Laubfrosch (Дървесната жаба), P4, Kadett, Corsa и компания осигуряват мобилност на милиони
  • За всички: демократизирането на технологиите е израз на същността на марката Opel
  • Поточна линия: авангардното производство води до създаването на първия същински народен автомобил – от Opel

Мобилност за милиони: най-добрият пример – Opel Corsa “120 Years”Рюселсхайм. През 2019 година Opel отбелязва 120 години автомобилно производство – или 120 години изпълнени с иновации за всички. Германската марка има богата на традиции история на създаване на пионерни високотехнологични решения и въвеждането им в серийно производство. Това прави мобилността достъпна за мнозина, а автомобилите по-безопасни, по-чисти, по-комфортни и по-практични. Рекламната кампания по случай 120 годишнината, “Opel. Роден в Германия. Направен за всички нас.” е базирана именно на тази философия. Това е валидно още за първия автомобил на Opel – така нареченият Patentmotorwagen “System Lutzmann” от 1899 година – но всъщност и за всички последвали модели, от “Doktorwagen” до “Laubfrosch” (Дървесната жаба), P4 и Kadett. Днес тази философия е изразена в Opel Corsa, повече отколкото във всеки друг модел.

В зависимост от моделната версия, Corsa е подходящ за сами хора, за двойки или дори за цели семейства. Затова няма нищо чудно във факта, че от началото на производството на модела, през 1982 година, са произведени над 13.5 милиона броя от този автомобил. „Corsa остава един от най-важните ни модели в Европа”, отбелязва Ксавие Дюшмен управляващ директор продажби, следпродажбено обслужване и маркетинг. По тази причина бестселърът играе водеща роля в годината на юбилея. „Opel демократизира мобилността от 120 години”, добавя Дюшмен. „В нашите автомобили ние правим пионерни технологични решения и системи за комфорт достъпни за всички. Устояваме това кредо и най-добрият пример е Corsa! Нашата юбилейна моделна гама предлага подходящия автомобил за всеки – с богато оборудване и най-добри цени.”

Стандартното оборудване на специалния модел на Corsa, позициониран над нивото Edition включва системи за асистенция като Park Pilot и круз контрол. Комфортът е на високо ниво благодарение на удобства, като отопляемите седалки и волан, както и велурени стелки. В допълнение към атрактивните цени, моделите ”120 Years” са оборудвани с алуминиеви колела и разполагат със стилни хромирани детайли, както и надписи “OPEL” и “120 Years” на праговете на вратите. Цените за Opel Corsa “120 Years” в Германия започват от 15,440 евро с ДДС (Corsa 1.2 с 51 кВт/70 к.с. и петстепенна трансмисия: разход на гориво1, 2: градски 7.4-7.3 л/100 км, извънградски 5.0-4.9 л/100 км, комбиниран 5.9-5.8 л/100 км, 134-132 г/км CO2) – с пакетите допълнително оборудване ценовото предимство може да достигне 2,540.00 евро3.

От 1899 г.: Удобство да всеки, а не технологии сами за себе си

Opel Corsa като цяло и Corsa “120 Years”, в частност, изразяват отново типичната за марката философия винаги да предлага на клиентите си повече от това което те очакват в съответния автомобилен клас. Основата и е поставена още в края на XIX век от „патентния автомобил“ на Opel Patentmotorwagen “System Lutzmann”. Неговата  ценова листа вече включва две иновативни идеи: първата е пневматичната гума, изобретена от Робърт Уилям Томсън през 1845 година, но по това време все още слабо разпространена в автомобилното производство. Втората е, предлаганото като допълнително оборудване, демонтиращо се детско столче. То е налично за малката моторизирана каляска с две места, достигаща максимална скорост от 30 км/ч благодарение на едноцилиндровия си двигател с мощност от 3.5 к.с. Този пример сам по себе си свидетелства за това, какво представлява Opel от самото начало: абсолютно удобство за ежедневието, вместо технологии съществуващи само за себе си.

Първият „малък автомобил“ в автомобилната история

През 1909 година, Opel 4/8 PS става пионер във въвеждането на достъпната мобилност. Той е модерен, със солидна техника, лесен за управление и маневрен, и позволява на амбициозните собственици да шофират сами без необходимост да разчитат на шофьор – едно значително намаляване на общите експлоатационни разходи. Качеството на материалите и изработката също създават удобство и спокойствие. Първият официално обявен като „малък автомобил“ в автомобилната история се счита за напълно функционален за ежедневни нужди. Той е идеален за „лекари, ветеринари и адвокати” съгласно рекламите и се предлага на цени от 4,000 до 5,000 марки, докато моделите на останалите производители обикновено струват около 20,000 марки. Така благодарение на „лекарската кола“ иначе подходящият само за богатата класа автомобил става достъпен и за средната.

През 1924 година, базираната в Рюселсхайм компания отива още по-далеч в желанието си да осигури възможности за „обикновения потребител“ – също благодарение на автомобилните иновации. Още от началото на своето съществуване Opel е посветен на идеята да произвежда автомобили за широка група от клиенти. С модела 4/12 PS пък е поставено началото на конвейерното производство в Германия. А понеже вдигащият цели 60 км/ч автомобил се предлага само в „спокоен зелен цвят, който доставя удоволствие за очите“, за да се гарантира минимално време за производство, той се сдобива с прозвището „Дървесната жаба“. Скоро поточната линия осигурява производството на по 25 двуместни автомобила всеки ден. През следващите години цялата гама автомобили е базирана на технологиите използвани в Дървесната жаба. Колкото по-пълноценно и по-безпроблемно се движи поточната линия, толкова по-ниска себестойност имат произведените коли. Невероятно, но факт: покупната цена на 4 PS, от който са произведени 119,484 броя е с почти 40 процента по-ниска през 1931 година, отколкото при представянето на модела.

Народен автомобил с върхови технологии на ниска цена

Мобилност за милиони: най-добрият пример – Opel Corsa “120 Years”През 1935 година е настъпило времето за представяне на народен автомобил – и  забележете, от Opel. Представеният през ноември P4 започва да напуска поточната линия много скоро след това. Четириместният модел с четирицилиндров четиритактов мотор – както се казва в една брошура на P4 „като повечето скъпи автомобили по това време“ – струва само 1,450 марки в стандартната версия. „Как е възможно? Да се предлага един пълноценен автомобил, който дори надхвърля очакванията, за толкова малко пари?” Отговорът е ясен: благодарение на авангардното масово производство. Всичко това важи и за последвалия Kadett 1, който заема конструкцията си от Opel Olympia. Това го прави един от първите германски автомобили, разполагащи със самоносеща каросерия, която осигурява повече комфорт, безопасност и здравина от конвенционалните конструкции с рама.  

Наследникът на същинския народен автомобил е Kadett A от 1962 година. Ниските експлоатационни разходи са част от причините за успеха на седана с две врати. Линиите му са модерни, а интериорът е всичко друго, но не и типичен за малък автомобил. Рекламите обещават „добре оформени седалки и изобилие от място за краката.” Производството е оптимизирано, без детайли с излишни стилови заигравки изискващи ненужно време за металообработка. Всичко това спестява време и пари. Вместо това задната част е истинско багажно отделение с монтиран отвън щуцер за зареждане с гориво! “Никога няма да усетите миризма на бензин в багажника си,” е закачка към колегите от Волфсбург. В лицето на своя модерен, разположен отпред двигател с водно охлаждане, Kadett има още едно конструктивно предимство пред Костенурката. “Opel Kadett, накратко: O.K.” – до 1965 година Opel произвежда почти 650,000 броя от този модел.

Много място върху малка платформа

През 1982 година Opel отново постига голям успех с малък автомобил: Corsa A допълва гамата под Kadett, който междувременно е станал компактен модел. Създадена от главния дизайнер Ерхард Шнел, чието дело е и легендарният Opel GT, дългата едва 3.62 метра Corsa се отличава със своите ярко изразени и наподобяващи тези на рали автомобил арки на калниците и коефициентът на обтекаемост от 0.36. Предлаган под формата на хечбек с две врати или седан и, от 1985 година, във версия с пет врати, Corsa отново демонстрира как майсторски Opel може да осигури пространство от малка платформа. А версията GSi със 100 к.с. комбинира икономичността с удоволствие от шофирането. Създадена с идеята да бъде базов модел, за хората с по-нисък бюджет, Corsa A се превръща в бестселър с продадени 3.1 милион броя до 1993 година.

Продажбите на Corsa надвишават 14 милиона, моделът се насочва към електрическата мобилност

Opel остава в средната прослойка на обществото. Но в гамата си марката предлага системи и оборудване, които могат да се открият в по-скъпите автомобили. Сега, в своето пето поколение, Corsa си остава типична в процеса на демократизация на автомобила. Малката звезда на Opel се насочва към 14 милионната продажба на автомобил с това име в Европа, благодарение също и на специалната версия “120 Years” която предлага като стандартно оборудване множество авангардни технологии, както и свързани с дизайна и комфорта решения на атрактивни цени. Следващото поколение на тази практичен, стилен и динамичен модел ще бъде представено през следващите месеци, включително и с чисто електрическо задвижване. През 2019 година Corsa ще продължи да носи смисъла на философията на 120 годишната история на Ope,l в която технологиите осигуряват мобилност за милиони, поставяйки началото на нова глава.

 


[1] WLTP измервания преобразувани в NEDC стойности за сравнение

[2] WLTP комбинирани стойности (само за информация, да не се бъркат с официалните NEDC стойности):комбинирани 7.1-6.6 л/100 км, 162-149 г/км CO2

[3] Сравнен с подобно оборудван базов модел, включително предимство на цена на пакет за специално оборудване над индивидуалните опции.

Допълнителна информация за официалния разход на гориво и CO2 емисиите на електрическа енергия могат да се открият в “Ръководство за разхода на гориво, CO2 емисии и консумация на електрическа енергия” ('Leitfaden über den Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen')на немски език, който се предлага безплатно на всяка точка за продажби и при DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Helmuth-Hirth-Straße 1, D-73760 Ostfildern.

НАЧАЛО